Filosofie Café ONLINE

Elke eerste dinsdagavond van de maand. Gratis. Het Filosofie Café is een mooie online plek om te beginnen met filosofie. Johan coordineert het programma. 

In het Online Filosofie Café wisselen we uit 'over Filosofie'. Op initiatief van de deelnemers geven we ook aandacht aan een actueel thema. Dat kan wel eens lastig zijn, want we willen niet zozeer meningen uitwisselen maar proberen 'met een filosofische bril' naar actuele problemen te kijken.

Verschillende deelnemers kiezen en presenteren een filosofisch thema dat hen boeit. Wil jij dat ook eens doen? Meld je aan per email (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en we plaatsen je op de lijst met deelnemers. Ongeveer een half uur vooraf, ontvang je per email een uitnodiging voor de online bijeenkomst. Met een 'klik' op de gegeven Zoom link in de email kun je vervolgens deelnemen. 

Programma/tijden
20.00 - 20.45 - uitwisseling over een onderwerp - zie ons jaarprogramma hierna 
20.45 - 20.50 - even pauze
20.50 - 21.30 - in overleg: doorgaan met het onderwerp of een ander actueel onderwerp meer filosofisch bespreken 
21.30 - 22.00 - napraten voor wie dat wil

Rooster ONLINE Filosofisch Café - 2021 - 2022

 

Datum Inleider Onderwerp Te lezen tekst (aanbeveling)
5 okt
2021
Johan ter
Heegde

Verlost van Sartre en de fenomenologie en het existentialisme? Naar iets nieuws! En nu beter. Beter met het Structuralisme?

 

 

Boek ‘Filosofie voor beginners’ van Donald Palmer. Vanaf pagina 366 t/m 377. Kijk ook naar 'Structuralisme' op het internet.

 

2 nov
2021

Johan ter
Heegde

Toch niet alles anders en beter? Daarom verder na 1968: van ‘structuralisme’ naar ‘poststructuralisme’? Maar naar welk poststructuralisme? Dat van Lacan, van Derrida of dat van Irigaray?

 

 

Boek ‘Filosofie voor beginners’ van Donald Palmer. Vanaf pagina 376 t/m 392

7 dec
2021

Renee van Laar

Over de kunstenaar Francis Bacon? Nee, over zijn werk dat krachten tot uitdrukking wil brengen. Voor de filosoof Deleuze is Francis Bacon een kunstschilder van gewaar‘wordingen’.
De Figuur in Deleuze’s boek ‘Logica van de gewaarwording’ is daarvan het voorbeeld.

Boek: Francis Bacon Logica van de gewaarwording

(Auteur: Gilles Deleuze)

18 jan
2022
Johan ter
Heegde
Allemaal willen we wel een spannend avontuurlijk leven. Een écht leven. Op zijn minst moet het zinvol zijn en vooral niet alledaags. De marketing en reclame weet dat en maakt gebruik van ons verlangen naar bijzonder te zijn.  

Maar ..... hoe dan te leven in een wereld die verhalen van ons verlangt?

Boek ‘Avonturen bestaan niet’.

(auteurs: Gusman en Kleinherenbrink.) 

1 feb
2022

Paul Schuurhuizen Tussenverslag uit de werkgroep Politieke Filosofie 2020PLUS. Deze keer Paul Schuurhuizen. Paul geeft een presentatie over het boek dat hij inbracht in de werkgroep . Een boek van Klaas van Egmond: Homo Universalis.

Boek van Klaas van Egmond: Homo Universalis.

Bekijk het al vast:

Homo Universalis - Moreel kompas voor een nieuwe Europse renaissance

1 mrt
2022 
Hein Oostveen

“Hoe zouden we kunnen leven". In eerdere bijeenkomsten van het filosofische café heb ik het al over de ‘Zin van het Leven’, over Latours visie op hoe we ons moeten heroriënteren op onze omgang met de Aarde en over Deleuze als filosoof van de vluchtlijn gehad.

Nu wil ik dat samentrekken in de vraag ‘Hoe zouden we kunnen leven?’ De vraag zal voornamelijk a.d.h.v. het werk van Deleuze worden behandeld. Verder zal aangegeven hoe deze vraag zich onderscheidt van eerder in de geschiedenis gestelde vragen als ‘(1) Hoe zouden we moeten leven?’ (de Grieken) en ‘(2) Hoe zouden we moeten handelen?’ (Kant), en (3) van het vertellen van het persoonlijke verhaal.  

 

 

Boek:Todd May, Deleuze An Introduction.”

 

5 apr
2022
Johan ter
Heegde

Vervolg op vorige keer in januari. De consequenties van onze drang naar en verslaving aan avonturen, individueel en collectief. Avonturen bestaan niet of wel? Sartre beweert - lees zijn roman "Walging" - dat het échte leven geen plot of script heeft; dat alles contingent is. Andere filosofen zien dat heel anders; dat er meer moet zijn ..... Een goede reden voor onderzoek! 

Boek ‘Avonturen bestaan niet’ van Gusman en Kleinherenbrink. Hoofdstuk 3 en 9.
10 mei
2022
Rutger H. Cornets de Groot

Over fatische en apostolische literatuur (Hermans) en kunst (Kosuth), adhv Wittgenstein, Spinoza, Deleuze

Eigen tekst

 

7 juni  2022 Paul Schuur- huizen

Maarten van Buuren is in de wereld van de subatomaire deeltjes gedoken en heeft filosofische perspectieven op de quantummechanica ontwikkeld.

Dit leidt tot nieuwe inzichten over het ontstaan van het leven.

Boek ‘Quantum, de oerknal en God'. (Maarten van Buuren)