Filosofie werk-/leesgroep over het existentialisme

Elke eerste donderdagavond van de maand. Denk bijvoorbeeld aan de filosofen Kierkegaard, Sartre en Camus. Wellicht zijn dit al namen waar je van hebt gehoord. Ferrie Veen begeleidt de activiteiten van de werkgroep.

Delft-Delfgauw - Studie/leesgroep Existentialisme op de eerste donderdagavond (19.30 - 22.00 uur) van de maand. Ons vertrekpunt van het existentialisme ligt in de stelling dat ‘het bestaan vooraf gaat aan de essentie’, oftwel dat eerst je leven komt, daarna je identiteit. Op de donderdagavonden komen [1e deel] de volgende theorie-onderwerpen aan bod:

- plaats van het existentialisme binnen de filosofie
- vrijheid, angst & dood
- zelfbedrog, kwade trouw
- authenticiteit, echtheid
- verantwoordelijkheid.

In het [2e] praktische deel geven we aandacht aan:
- je bestaan, eigen leven, bewustwording…
- tijdsdruk, het ‘niets’, stress, 
- schaamte, schuld 
- zelf doen, moeilijke beslissingen
- creativiteit, vernieuwing,‘nieuwheid’

We verwachten van de deelnemers dat zij hun eigen ervaringen inbrengen, alsmede taal-nieuwsgierigheid en hun eigen situatie… en bereid zijn tot gesprek. Als onderliggend studieboek gebruiken we: Word existentialist, Gary Cox, in de reeks praktische filosofie van uitgevers ISVW, 2012, ISBN: 9789491224218. Deze werkgroep is bedoeld voor deelnemers die hun werk en/of eigen leven opnieuw vorm willen geven… op basis van hun persoonlijke waarden, ervaringen en beslissingen. 

De begeleiding ligt in handen van Ferrie Veen [geb. 1941] werkzaam geweest als docent aan de HS Avans te Breda en socratisch/debat gespreksleider vanaf 1995. Opleiding: andragologie[UvA] en filosofie in bedrijf [VU], mentaliteitenleer en droomwerk. Bestuurslid VFP.  Voor vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wanneer je nog niet eerder hebt deelgenomen aan deze maandag-bijeenkomsten en wanneer je interesse hebt, weet dan dat je welkom bent. Stuur even een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..   Het programma voor het seizoen 2018 -2019 ziet er als volgt uit:

- donderdagavond 6 september 2018  

- donderdagavond 4 oktober 2018i 

- donderdagavond 1 november 2018

- donderdagavond 6 december 2018

- donderdagavond 3 januari 2019  

- donderdagavond 7 februari 2019

- donderdagavond 7 maart 2019

- donderdagavond 4 april 2019  

- donderdagavond 2 mei 2019

- donderdagavond6 juni 2019

Kosten: € 5 per deelnemer, ter plaatse te voldoen.

 

Locatie: Tisnienix Delfgauw, direct naast De Uylenburg - Noordeindseweg 72, Delfgauw

 

Meld je aan als je belangstelling hebt. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.