Existentialisme (zie agenda hierna)

Elke derde donderdag van de maand. Vrij toegang. Denk aan de filosofen Kierkegaard, Sartre en Camus. Ferrie Veen begeleidt de werkgroep.

Delft-Delfgauw - Studie/leesgroep Existentialisme op de derde donderdagavond (19.30 - 22.00 uur) van de maand. Ons vertrekpunt van het existentialisme ligt in de stelling dat ‘het bestaan vooraf gaat aan de essentie’, oftwel dat eerst je leven komt, daarna je identiteit. Op de donderdagavonden komen [1e deel] de volgende theorie-onderwerpen aan bod:

- plaats van het existentialisme binnen de filosofie
- vrijheid, angst & dood
- zelfbedrog, kwade trouw
- authenticiteit, echtheid
- verantwoordelijkheid.

In het [2e] praktische deel geven we aandacht aan:
- je bestaan, eigen leven, bewustwording…
- tijdsdruk, het ‘niets’, stress, 
- schaamte, schuld 
- zelf doen, moeilijke beslissingen
- creativiteit, vernieuwing,‘nieuwheid’

We verwachten van de deelnemers dat zij hun eigen ervaringen inbrengen, alsmede taal-nieuwsgierigheid en hun eigen situatie… en bereid zijn tot gesprek. Als onderliggend studieboek gebruiken we: Word existentialist, Gary Cox, in de reeks praktische filosofie van uitgevers ISVW, 2012, ISBN: 9789491224218. Deze werkgroep is bedoeld voor deelnemers die hun werk en/of eigen leven opnieuw vorm willen geven… op basis van hun persoonlijke waarden, ervaringen en beslissingen. 

De begeleiding ligt in handen van Ferrie Veen [geb. 1941] werkzaam geweest als docent aan de HS Avans te Breda en socratisch/debat gespreksleider vanaf 1995. Opleiding: andragologie[UvA] en filosofie in bedrijf [VU], mentaliteitenleer en droomwerk. Bestuurslid VFP.  Voor vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Je bent welkom, ook al heb je nog niet eerder deelgenomen aan deze donderdag-avonden. Stuur de eerste keer even een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

Locatie: Tisnienix Delfgauw, direct naast De Uylenburg - Noordeindseweg 72, Delfgauw

Het programma voor het seizoen 2018 -2019 ziet er als volgt uit:

- derde donderdagavondvan de maand: september, oktober, november, etc    

- donderdagavond 14 februari 2019

- donderdagavond 14 maart 2019

- donderdagavond 18 april 2019  

- donderdagavond 16 mei 2019

- donderdagavond 20 juni 2019

Kosten: € 5 per deelnemer, ter plaatse te voldoen.

 

 

 

Meld je aan als je belangstelling hebt. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.