Leesgroep Derrida (online - Zoom)

Elke eerste maandagavond van de maand. Meld je aan! Vrije toegang. Gratis. Kees van de Velde coördineert de activiteiten. Ga naar de agenda.

Wat hebben we zoal gedaan? We begonnen met het boek "Nietzsche en de filosofie" dat we zelf hebben vertaald vanuit het origineel: "Nietzsche et la philosophie" van Gilles Deleuze. Daarna zijn we met "Bergson", eveneens geschreven door Gilles Deleuze, aan de slag gegaan.
In september 2023 gaan we met Derrida aan de slag. Kees van de Velde coördineert de activiteiten. Doe mee en meld je aan per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Welkom!
Lees een meer uitgebreide toelichting van Kees hierna:

Na 'Bergson' gelezen te hebben is de keus nu op Derrida gevallen. We lezen Derrida vanuit een vergelijk met Deleuze als differentiedenkers. Het is niet de bedoeling Derrida uitgebreid te gaan bestuderen, maar we willen wel zijn methode in vergelijk/verschil brengen met die van Deleuze. 

Derrida en Deleuze en de onthechting van de dialectiek

Maandag 4 september 20:00-22:00 uur starten we met een Zoomsessie met het lezen van een capita selecta uit "Marges van de Filosofie" van Derrida. Een ieder is uitgenodigd daar aan deel te nemen. Het doel van de leesgroep is om te trachten de belangrijkste verschillen te beoordelen tussen wat wordt gezien als de twee voornaamste filosofische "tradities" in de Franse differentiefilosofie Derrida en Deleuze. 

Bij filosofen als Derrida en Deleuze staat centraal de onthechting van een op identiteit gericht denken naar een op verschillen gericht denken en de ontologische en metafysica-kritische implicaties daarvan. In het kort samengevat: Het probleem van verschil en dat is de kritiek op de klassieke filosofie, is dat verschil en relatie noodzakelijkerwijs ontsnappen aan de starheid van het representatieve denken, dat traditioneel grenzen probeert vast te leggen rond een conceptuele inhoud. Zo worden passages tussen verschillende concepten stilgelegd. Onze pogingen om de aard van de dingen te denken zullen altijd kortgesloten worden door dezelfde gesloten, representatieve categorieën waarmee we ze in eerste instantie proberen te denken. Als we ons beperken tot wat dingen gemeenschappelijk hebben, kan het denken niet doordringen tot de kern van wat ze uniek maakt.

Derrida legt de nadruk op het zelf ondermijnende karakter van deze waarheidsaanspraken en stelt dat betekenis altijd wordt gevormd in een proces van voortdurende differentiatie. Hij introduceert begrippen als "differance" en "spoor" om de complexiteit van dit proces te benadrukken. Deleuze pleit voor een filosofie van verschil en affirmatie, waarbij differentie niet wordt opgeheven, maar juist wordt omarmd en gevierd.

Het is onze taak om de contrasten van deze leidende filosofen in hun methodes te onderkennen. Daarvoor is enige kennis van Derrida zijn filosofische inzichten van belang om ze daarna de vergelijking met die van Deleuze te kunnen maken. We lezen de volgende 3 hoofdstukken uit

Marges van de Filosofie:

•            Differantie
•            Ousia en Gramme - een noot bij Zijn en Tijd (Heidegger)
•            De put en de piramide - Inleiding in de semiologie van Hegel

Om dieper door te dringen in de tegenstelling tussen de concepten van verschil in de filosofieën van Deleuze en Derrida kunnen we in het verlengde van het voorgaande enkele hoofdstukken lezen uit 
Deleuze and Derrida: Difference and the Power of the Negative (Vernon W. Cisney).

Kees van de Velde.
Stel gerust je vraag of geef ons een tip: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.