Deleuze Colleges

Maandelijks. Op maandagavonden. Gratis. Om kennis te maken met het denken van Deleuze. Paul en Johan geven de colleges.  

Moeilijk, moeilijk om Deleuze zelf te lezen. Lastig. Ontoegankelijk. Inderdaad, maar dat heeft een reden. Dit mag niet zo blijven. Want Deleuze is een grote denker voor deze tijd. 
Daarom kozen we voor deze colleges een toegangsweg via secumdaire teksten naar het denken van Deleuze. We hebben de werken van Arjen Kleinherenbrink gekozen als een goed begaanbare weg. Dan wordt het niet ineens heel simpel, maar toch goed begaanbaar vanwege de systematiek en vanwege het accent op de latere Deleuze met meer nadruk op zijn machine-ontologie.

De groep is geen leesgroep. Deelnemers bestuderen elke maand een tekst van Kleinherenbrink. Johan of Paul geven daarover college. En in de appgroep blijven we met elkaar in gesprek om vragen of lastigheden te doorgronden. Meld je aan per email (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en we plaatsen je op de lijst met deelnemers.

Programma/tijden

20.00 - 20.45 - College  
20.45 - 20.55 - Even pauze
20.55 - 21.45 - Vervolg college en/of bespreken van vragen 
21.45 - 22.15 - Napraten voor wie dat wil

Rooster DeleuzeColleges 

 

Datum Inleider Onderwerp Te lezen tekst (aanbeveling)
7 mrt 2022  Paul Schuur- huizen

De machine ontologie versus meer orthodoxe interpretaties van de filosofie van Deleuze. De viervoudige opzet of structuur van de dingen. De drie synthesen die alle dingen met elkaar verbinden.

Literatuur: 
1) Against Contnuity
2) Allles is een machine
3) Deleuze Compendium

11 april
2022
Johan ter
Heegde

Het principe en sleutelbegrip ‘externaliteit’ in het werk van Deleuze en hoe het viervoud van de dingen daarvan wordt afgeleid en waarom het niet kunnen reduceren van de dingen daardoor wordt bepaald.

Literatuur: 
1) Against Contnuity
2) Allles is een machine
3) Deleuze Compendium

 

9 mei 
2022

Paul Schuurhuizen

Het verschil in zichzelf van alle dingen: een verschil tussen de relationele presentie naar buiten en het private ‘binnen’ der dingen. Inzichten die ons leren met andere ogen te kijken naar de wereld en onszelf.

 

 

 

Idem 

6 juni
2022
Johan ter
Heegde
Alles heeft een lichaam: een lichaam-zonder-organen. De altijd problematische werkelijkheid vraagt een inzet.

Idem

4 juli
2022

Paul Schuurhuizen De contacten of ontmoetingen met anderen. Extensies en kwaliteiten in onze ontmoetingen of relaties. Het begrip ‘sense’ bij Deleuze.

Idem