Ayn Rand - De Eeuwige Bron

Geschreven: dinsdag 27 augustus 2013 Geschreven door Johan ter Heegde

Boek "De eeuwige bron" van Ayn Rand. In verband met onze workshop "ethiek" heb ik de afgelopen dagen het boek “De eeuwige bron" van Ayn Rand gelezen. In de roman zet zij twee mensbeelden naast of tegenover elkaar: enerzijds het integere of het authentieke type, de individualist met een onafhankelijke geest die wil vernieuwen en anderzijds het meer angstige, meelopende type dat zich conformeert en door de ander laat bepalen.

Het onafhankelijk type is Rands ideaal en met haar roman nodigt zij de lezer uit om, en nu gebruik ik een uitdrukking van de Franse filosoof Luc Ferry, ”met andere ogen naar de wereld te kijken”. Over Ayn Rand en haar sterk liberale wereldbeeld en mensvisie is natuurlijk veel meer te zeggen. Ik laat dat nu even liggen. Zie genoeg hierover op het internet. 

Haar boek is omschreven als een hartstochtelijk pleidooi om te geloven in jezelf, je doelen vast te houden en uitsluitend dat te doen waar jezelf achter staat. Filosofisch geeft Ayn rand haar visie woorden in haar ethiek van het “objectivisme” waarin het gaat om een mensvisie met het eigen geluk als hoogste doel; een ethiek van het rationeel eigenbelang. Zie Wikipedia voor een eerste uitleg.

Ik heb genoten van het boek. Volgens een recensie bij bol.com een boek waarover velen zeggen 'Dit boek heeft mijn leven veranderd.'