Ontdek je eigen stijl van filosoferen!

Het lijkt er sterk op dat filosofen in de loop van de tijd bescheidener zijn geworden. Bescheidener m.b.t. wat onder filosoferen verstaan moet worden. Waar het voor Plato nog ging om het schouwen van de ideeen van het Goede, Schone en Ware, definieert Paul Wouters (“Denkgereedschap 2.0”) filosofie als “verheldering van de problemen waar we in ons dagelijks leven mee te maken hebben”.

Waar Kant 4 grote vragen aan de orde stelde: “Wat kunnen we weten?”, “wat moeten we doen?”, “wat mogen we hopen?” en “wat is de mens?” gaat het er voor Jan Bransen (“Word Zelf Filosoof”) om dat wij middels filosoferen onze vlot geformuleerde meningen kritisch beschouwen en inzicht verwerven in onze ver- en vooronderstellingen.

Deze popularisering van de filosofie zou je, in een bui van somberheid, een verarming kunnen noemen. Wij, Johan en ik, zijn echter geneigd de meer zonnige kant van deze “wending naar het volk” te zien. Je hoeft jezelf niet meer op te sluiten in een toren zoals Montaigne deed toen hij zijn essays schreef en je hoeft ook niet net als Plato op hoog academisch nivo met andere filosofen te debatteren. Neen, je kunt in ons tijdsbestek “gewoon” je directe dagelijkse ervaring en doen en laten tot onderwerp van overdenking nemen. En nog beter, je mag zelf weten wat filosoferen voor jou is en wat het voor jou betekent.

Op onderzoek uit!
Om jou te laten ontdekken waar jouw voorkeur naar uitgaat als het om filosoferen gaat, stellen we je in de gelegenheid om samen met de andere deelnemers en met ons, te ervaren wat filosoferen kan zijn. We doen dat als volgt. We  beginnen met een korte inleiding over het verschil tussen geldige en ongeldige redenaties en gaan dan aan de hand van krantenartikelen en of columns oefenen in het onderkennen van redenatiefouten. Onze vooronderstelling bij dit onderdeel is dat filosoferen in ieder geval geen “geklets in de ruimte” moet zijn.

Dan gaan we bij filosofen te rade. We lezen wat teksten van filosofen en proberen vast te stellen of wij vinden dat het hier om filosoferen gaat en zo ja, waarom dan wel (en zo niet, waarom dan niet). Dan zijn er televisieuitzendingen geweest die pretenderen de praktijk van filosoferen te laten zien, we denken hier aan “Het filosofisch kwintet”. We kijken ernaar en geven ons oordeel over het gesprek dat daar plaatsvindt.

Daarna gaan we onze groep als instrument gebruiken. Allereerst “demonstreren” Johan en ik een aantal vormen van gesprek. Jullie evalueren deze gesprekken. Tenslotte trekken we veel tijd uit om, na een korte presentatie over dit onderwerp, met elkaar duidelijker te krijgen wat voor ons filosoferen kan en misschien wel moet zijn. We doen dat uiteraard door met elkaar in gesprek te gaan.

 

Meedenken? Meedoen?

Omdat het programma nog niet definitief is vastgesteld is er nu al veel ruimte voor inbreng van jullie kant. Mocht je ideeen hebben over wat er in de workshop aan bod zou kunnen komen laat dan van je horen. Ook andersoortige opmerkingen zijn welkom. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. direct of reageer via de blog.