Nieuwe Werkgroep Filosofie 2020+

Geschreven: donderdag 02 januari 2020 Geschreven door Johan ter Heegde

Je kan je hele leven met de geschiedenis van de filosofie bezig zijn.  Mijn leermeester op de EUR vertelde me dat een jaar of acht geregeld tot intensief met filosofie bezig zijn sowieso nodig is om 'thuis te raken' in de westerse filosofie. Veel deelnemers in ons netwerk 'FilosofieVoorHetLeven' willen meer; of beter gezegd: willen iets anders. Maar wat dan? Deze werkgroep is hiermee bezig. 

 

Jij kunt vandaag de dag veel 'geschiedenis van de filosofie' studeren. Korte cursussen, uitgebreide leergangen of meerjarige college-trajecten op de universiteit geven je inzicht in het westers filosofisch denken. Je kunt een filosoof kiezen en je specialiseren in zijn/haar denken. Je kunt 'thematisch' aan de slag, bijvoorbeeld met onderwerpen als 'discipline', 'ethiek', 'logica' of 'rechtvaardigheid'. Zo zijn vele deelnemers in ons netwerk "FilosofieVoorHetLeven" op een of andere manier al vele jaren actief met 'filosofie'.

Maar dan? Wat daarna? Hoe verder, wanneer je de denkers in de oudheid of de filosofen en de mystici van de middeleeuwen hebt bestudeerd? Of hoe verder, wanneer je de moderne denkers, of de filosofen van de periode daarna, meestal met 'postmodern' aangeduid, denkt door te hebben?

Je hoeft natuurlijk niet 'verder'. Wat is dat eigenlijk 'verder'?

Veel deelnemers in ons netwerk verwachten van 'filosofie' toch een of andere visie, perspectief of verhaal te ontdekken voor het leven en samenleven. Waar is 'de filosofie' met een goed verhaal voor de 21ste eeuw? Het 'filosofisch verhaal' waar je wat mee kunt. Dat is de vraag waar deze werkgroep mee aan de slag is. 

<