Filosofieweek 2023 Frankrijk

Geschreven: zaterdag 07 januari 2023 Geschreven door Johan ter Heegde

FILOSOFIEWEEK 2023 FRANKRIJK

Periode: week 4 t/m 8 september 2023

Locatie: Monpazier (Frankrijk)

Telkens informeren we aan aan het begin van het jaar over de inhoud van de filosofieweek. Weet je het nog? In Frankrijk, Monpazier en deze keer van maandag 4 t/m vrijdag 8 september 2023. De werktitel luidde:

“Denkers en verandering vóór en na de filosoof Gilles Deleuze”

De organisatie van de cursusdagen verschilt nauwelijks van vorig jaar. Nieuw is de mogelijkheid om deel te nemen aan een vroeg ontbijt bij Café Ecureuil op het plein van Monpazier, inclusief een wandelingetje in/rond Monpazier. Sowieso willen we meer nadrukkelijk inzetten op wandelen in de middag. Nooit verplicht, maar voor wie dat wil. Afgelopen filosofieweek was het zo heerlijk warm dat de wandelopties verdampten voor ander plezier, zoals aan en in de nabije rivier de Dordogne.

Maar nu inhoudelijk: het filosofisch programma. Het programma kent twee reeksen. De eerste reeks (iedere ochtend 9.30 – 10.45 uur) verzorgd door Johan gaat over enkele filosofische voorgangers van Deleuze’s filosofie. De tweede reeks (iedere ochtend 11.00 - 12.15 uur) verzorgd door Paul vertrekt vanuit Deleuze’s filosofie naar een vijftal hedendaagse realisten die elk op een eigen manier (speculatief, objectgeoriënteerd) zich verhouden tot de filosofie van Deleuze. 

Johan en Paul geven hierna elk hun samenvatting over de inhoud.

Reeks 1 - Vóór Deleuze: een vijftal voorgangers van hem (begeleider: Johan ter Heegde)
Deleuze’s filosofie staat op de schouders van bekende en minder bekende filosofen uit onze westerse denktraditie. In deze week gaan we hun inzichten bespreken die geleid hebben tot Deleuze’s filosofie. Het gaat in deze filosofieweek om belangrijke inzichten van Hegel, Heidegger, Plato, Aristoteles, Spinoza, Hume, Nietzsche en Foucault. Welke inzichten hebben de filosofie van Deleuze bepaald? Hun inzichten bespreek ik met jullie en organiseer ik naar de hiernavolgende filosofische thema’s.

 

Filosofische thema's

1 Het ik ontmanteld: de menselijke subjectiviteit (Spinoza, Hume, Nietzsche) 
2 Representatie: groot filosofieprobleem vanaf Plato/Socrates
3 Heb jij een taal voor het filosoferen of heeft de taal jou? (Nietzsche)
4 Westerse filosofie: vier willen tot waarheid. Welke is er voor jou? 
5 We denken nog niet echt. Heidegger. 

Reeks 2 - Na Deleuze: een vijftal hedendaagse realisten (begeleider: Paul Schuurhuizen)
De machineontologie van Deleuze hoort thuis in wat we noemen het speculatieve realisme en meer specifiek de object georiënteerde variant ervan: de Object Oriented Ontology (OOO) tak. Vanaf Kant is de gehele westerse filosofie door het axioma van het correlationisme gedogmatiseerd. Dat axioma stelt dat we niet over dingen als op zichzelf staand kunnen denken, maar alleen via de menselijke ervaring met de wereld. De menselijke interactie gaat vooraf. De speculatieve realisten theoretiseren dat er een werkelijkheid bestaat achter die van de menselijke ervaring. Het bijvoeglijk naamwoord 'speculatief' geeft aan dat simpelweg over het bestaan van zo' n werkelijkheid gespeculeerd kan worden. Er is een wereld waar de dingen op zichzelf bestaan, als autonome objecten, die de wereld constitueren.
De speculatieve realisten vormen geen homogene groep denkers. Hun posities lopen te veel uiteen. Het hangt van de accenten af waar ze onder te scharen zijn. De een is een pure speculatieve realist, een ander is te vinden bij de stroming Nieuw Realisme, weer een ander is een Nieuwe Materialist. De groep is vrij groot. In de cursus leggen wij de machineontologie van Deleuze uit en daarna schenken wij aandacht aan een vijftal hedendaagse OOO-denkers en leggen de overeenkomsten en verschillen bloot tussen Deleuze 's ontologie en die van deze filosofen, waardoor een dieper inzicht in zijn ontologie wordt verkregen. 

Datum, locatie, dagindeling
Van maandag 4 t/m vrijdag 8 september 2023 in Monpazier.
Aftrap op 3 september, zondagmiddag 16.30 uur op het terras van Café Ecureuil in Monpazier.

Aanmelding: stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Wij bevestigen je aanmelding en sturen leessuggesties en materialen voor een oriëntatie of voorbereiding. Maximum aantal deelnemers: 20  (Er zijn al weer aanmeldingen. De filosofieweek gaat zeker door).

Locatie. Opnieuw hebben we voor onze colleges/workshops het Socio-Cultureel Centrum gereserveerd. Nu is de ruimte ook in de middagen en avonden voor ons beschikbaar! 

Zie onze dagindeling hierna. 

7.30-9.30 uur - Voor liefhebbers: vroeg ontbijt en filosofische ontbijtsessie bij Café Ecureuil op het plein van Monpazier; en even lopen rond Monpazier.  

09.00 uur - Starten met koffie/thee
09.30 uur - College / Workshop Reeks 1 – begeleiding Johan ter Heegde
10.45 uur - Pauze, koffie/thee
11.00 uur - College / Workshop Reeks 2 – begeleiding Paul Schuurhuizen
12.30 uur - Facultatief: gezamenlijke lunches in verschillende restaurants
                  in Monpazier
14.00 uur - Wat je maar wil: Een middag niets doen? Een korte of langere
                 wandeling? Zwemmen, kanoën of wandelen, verblijven bij de rivier
                 de Dordogne?
                 Een middagje golfbaan wellicht? Of op eigen manier jouw middag invullen?
                 We plannen vooraf en je kiest maar.

19.30 uur - Een maaltijd in een van de restaurants in of nabij Monpazier
21.30 uur - Voor liefhebbers: napraten en drinken in het Socio-Cultureel Centrum
                  of de wijnbar bij Café Ecureuil op het plein in Monpazier. 

Nieuw (voor wie dat wil)
07.30 – 9.30 uur - Parallelsessie, ontbijt in Café Ecureuil en korte ochtendwandeling rond Monpazier. Deelnemers hebben gelegenheid op een of meer dagen in deze ontbijtsessies hun geliefde filosoof aan de andere deelnemers te presenteren.  

Net als de vorige filosofieweek is niets verplicht qua deelname aan activiteiten. Er is volop accommodatie op loopafstand van het Socio-Cultureel Centrum in Monpazier. Wil of kan je niet gezond bewegen? Blijf dan in de middag in Monpazier. Wil je liever op donderdag marktdag blijven rondbanjeren, doe dat gerust. Zit je hoofd vol, dan laat je een filosofische ochtend passeren, en sluit je in de middag of avond weer aan.

Verblijf, accommodatie 
Kies en regel zelf jouw accommodatie in of rond Monpazier: hotel, appartement, gîte, je eigen tent of camper. We doen geen aanbevelingen. We hebben de afgelopen jaren nooit slechte verhalen gehoord over de verschillende mogelijkheden van verblijf hier in Monpazier. Kijk zelf en kies in of nabij Monpazier iets dat bij je past qua comfort en budget. Verblijf en maaltijden (lunches, diners) in restaurants zijn voor eigen rekening van de deelnemer. Koffie en thee tijdens de colleges/workshops zijn begrepen in de prijs voor inschrijving.

Kosten voor deelname en vervoer 
De prijs voor deelname bedraagt €49 per persoon. Vlieg je van Rotterdam naar Bergerac en huur je niet zelf een auto dan kunnen wij je ophalen en brengen van/naar vliegveld Bergerac. Wij rekenen voor ophalen en weer terugbrengen eenmalig €50 per persoon voor een auto met chauffeur. Laat ons weten of je daar gebruik van wil maken.  

Inschrijving
Meld je nu al aan en maak een bedrag van €49 (inschrijving) per persoon aan ons over op bankrekening NL15 BUNQ 2290 3032 67 t.n.v. Johannes ter Heegde. 

Wanneer je weet dat je vanaf Bergerac vervoer wil, maak dan in een keer €99 (inschrijving €49 + vervoer €50) per persoon aan ons over op dezelfde bankrekening. 

Heb je vragen, stel ze gerust. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-20134344).

Met vriendelijke groet,
Johan ter Heegde en Paul Schuurhuizen