Week van de filosofie - Monpazier (Frankrijk) 4-8 september 2023

Geschreven: woensdag 21 juni 2023 Geschreven door Johan ter Heegde

Jaarlijks; nu voor de vierde keer!  

Ben je al eens (opnieuw) begonnen met filosofie? Wellicht eerst met de geschiedenis van de filosofie? Bijvoorbeeld met Antoon Braeckman, of, eenvoudiger, met een boek van Jostein Gaarder of van Hans Joachim Störig. Wellicht met Luc Ferry. Of iets van Donald Palmer of Jörg Aufenanger? Vele opleidingen en cursussen filosofie beginnen met de geschiedenis. En vaak loopt men daarin vast: omvattend, saai, theoretisch. Boeiend wordt filosofie pas  wanneer het koppelt aan (vreugdevolle) praktijken. Wanneer je met filosofie wat kan doen. Dat inzicht ontstaat pas in de 20ste eeuw. Een filosofisch inzicht dat zegt dat een beweging naar een vruchtbare levenspraktijk of politiek niet zal lukken zolang de rede en het subject in het filosofisch denken centraal blijven staan.

Wow! Dat is nogal een stelling.

Vanaf de jaren vijftig in de 20ste eeuw denken filosofen steeds minder in lineaire, progressieve filosofische verhalen met een bepaalde oorsprong of met een logisch uitlegbare opeenvolging. Al die geschiedenissen zijn dialectisch uitgelegd want beschrijven de geschiedenis van ons denken in termen van opposities, van tegengestelde en elkaar bestrijdende ideologieën. Een geschiedenis van revoluties en contrarevoluties in het westers denken. Voor de hedendaagse filosofie ligt een taak met veel minder pretenties. Een opdracht of uitdaging voor een praktijk zonder vanzelfsprekende en vaste uitgangspunten. Hierover denken en spreken we in de filosofieweek Monpazier 2023 met elkaar. Zie ons programma op de websiteZie voor organisatorische en technische details onze opmerkingen hierna.

Heb je vragen over de filosofie week, mail of bel ons gerust.
Johan ter Heegde / Paul Schuurhuizen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0031 6 20134344

Meld je aan per e-mail. Kijk op de website voor meer bijzonderheden. 
Kosten: Nagenoeg gratis;  €49. Zie de website. 

Datum, locatie, dagindeling
Van maandag 4 t/m vrijdag 8 september 2023 in Monpazier. Aftrap op 3 september, zondagmiddag 16.30 uur op het terras van Café Ecureuil in Monpazier.

Locatie. Opnieuw hebben we voor onze colleges/workshops het Socio-Cultureel Centrum gereserveerd. Nu is de ruimte ook in de middagen en avonden voor ons beschikbaar! 

Verplicht of facultatief?
Net als vorige jaren is niets verplicht qua deelname aan activiteiten. Er is volop accommodatie op loopafstand van het Socio-Cultureel Centrum in Monpazier. Wil of kan je niet gezond bewegen? Blijf dan in de middag in Monpazier. Wil je liever op donderdag marktdag blijven rondbanjeren, doe dat gerust. Zit je hoofd vol, dan laat je een filosofische ochtend passeren, en sluit je in de middag of avond weer aan.

Verblijf, accommodatie
Kies en regel zelf jouw accommodatie in of rond Monpazier: hotel, appartement, gîte, je eigen tent of camper. We doen geen aanbevelingen. We hebben de afgelopen jaren nooit slechte verhalen gehoord over de verschillende mogelijkheden van verblijf hier in Monpazier. Kijk zelf en kies in of nabij Monpazier iets dat bij je past qua comfort en budget. Verblijf en maaltijden (lunches, diners) in restaurants zijn voor eigen rekening van de deelnemer. Koffie en thee tijdens de colleges/workshops zijn begrepen in de prijs voor inschrijving.

Kosten voor deelname en vervoer 
De prijs voor deelname bedraagt €49 per persoon. Vlieg je van Rotterdam naar Bergerac en huur je niet zelf een auto dan kunnen wij je ophalen en brengen van/naar vliegveld Bergerac. Wij rekenen voor ophalen en weer terugbrengen eenmalig €50 per persoon voor een auto met chauffeur. Laat ons weten of je daar gebruik van wil maken.  

Inschrijving
Meld je aan en maak een bedrag van €49 (inschrijving) per persoon aan ons over. 
Wanneer je weet dat je vanaf Bergerac vervoer wil, maak dan in een keer €99 (inschrijving €49 + vervoer €50) per persoon aan ons over. Heb je vragen, stel ze gerust. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Met vriendelijke groet,
Johan ter Heegde en Paul Schuurhuizen