Johan ter Heegde

 

Het is leuk om naast je werk filosofie te studeren. Je kunt wachten tot je met pensioen gaat of, hoe tegendraads dit ook lijkt, starten wanneer je nog volop aan het ondernemen bent. In 2004 begon ik colleges filosofie te volgen en tentamens te doen. Leuk om in contact te komen met een honderd en vijftig andere belangstellenden tussen de dertig en zeventig jaar. Na een paar jaar kreeg ik het gevoel dat naast al dit "inademen van filosofie" het "uitademen" nog leuker zou zijn: proberen met anderen de gedachten en ideeën (eigen) woorden te geven.  

Zo ontstond filosofie-voor-het-leven. Niet een plek om naar deskudigen te luisteren, maar een plaats om meer 'horizontaal' en samen, rond de tafel, met elkaar te zoeken naar aansprekende en inspirerende verwoordingen. Zo ontstonden de filosofische café-bijeenkomsten in Rotterdam-Hillegersberg en de zaterdagbijeenkomten op een mooie plek in Delft/Delfgauw. We houden af en toe ook filosofieweken in Frankrijk. En er zijn een paar filosofie studie/leesgroepen actief. 

Wat te zeggen over mijzelf? Ik ben vader van kinderen en kleinkinderen en met Karen werk en woon ik zowel in Nederland als in Frankrijk. Karen is in Frankrijk vooral actief met haar lifestyle winkel 'Lilly Mary'. Kom gerust eens langs als je in de buurt van Monpazier bent. Zelf werkte ik lang bij een bekende oliemaatschappij en was daarna actief in een organisatieadviespraktijk. De zaterdagworkshops, de filosofische café bijeenkomsten in Rotterdam en de filosofieweken in Frankrijk zijn fantastische "pauzes" om even afstand te nemen, achterover te zitten, en te filosoferen over het leven! En ja, of je er echt wijzer van wordt en of het enig doel of nut heeft, dat betwijfel ik sterk. Leuk om eens over te filosoferen ......