Johan ter Heegde

 

Het is leuk om naast je werk filosofie te studeren. Je kunt wachten tot je met pensioen gaat of, hoe tegendraads dit ook lijkt, starten wanneer je nog volop aan het ondernemen bent. In 2004 begon ik geregeld colleges filosofie te volgen. Leuk om dan zo'n 150 andere 'studenten in leeftijd van 30 tot 70 jaar te ontmoeten. Na enkele jaren bemerkte ik dat naast al dit 'inademen van filosofie' het nog leuker zou zijn om 'uit te ademen': proberen om samen met anderen onze gedachten en ideeën woorden te geven.  

Zo ontstond filosofie-voor-het-leven. Niet een plek om naar deskudigen te luisteren, maar een plaats om meer 'horizontaal' en met elkaar rond de tafel te zoeken naar aansprekende en inspirerende verwoordingen. Zo kwamen de filosofische café-bijeenkomsten in Rotterdam-Hillegersberg en zo hielden we af en toe op een zaterdag op een mooie plek in Delft/Delfgauw workshops. We houden af en toe ook filosofieweken in Frankrijk. En er zijn elke eerste week van de maand verschillende filosofie werk-/leesgroepen actief in Delfgauw. 

Wat te zeggen over mijzelf?  Ik werkte lange tijd bij een bekende oliemaatschappij en was daarna actief in een organisatieadviespraktijk. Ik heb leuke lieve kinderen en ook al kleinkinderen. Af en toe met anderen filosoferen geeft fantastische pauzes om even afstand te nemen. Het ontmoeten zelf geeft al veel plezier.  Of je er wijzer van wordt, en of het enig doel of nut heeft, dat betwijfel ik sterk. Leuk om eens over te filosoferen...