Johan ter Heegde

 

Het is leuk om naast je werk met filosofie bezig te zijn. In 2004 begon ik af en toe colleges filosofie te volgen. Leuk om dan zo'n honderd vijftig andere liefhebbers in leeftijd van 30 tot 70 jaar te ontmoeten. Na enkele jaren bemerkte ik dat naast al dit 'inademen van filosofie' het plezierig zou zijn om ook 'uit te ademen': proberen en oefenen om samen met anderen filosofische gedachten en ideeën woorden te geven. Zo ontstond filosofievoorhetleven met de filosofische café-bijeenkomsten in Rotterdam-Hillegersberg. Niet een plek om naar deskundigen te luisteren, maar een plaats om meer 'horizontaal' rond de tafel te zoeken naar aansprekende en inspirerende verwoordingen. Zo kwamen de workshops op zaterdag op een mooie plek in Delft/Delfgauw en zo werden er verschillende filosofie werk-/leesgroepen actief in Delfgauw. 

En daarnaast? Ik werkte lange tijd bij een bekende oliemaatschappij en was daarna actief in een organisatieadviespraktijk. Ik heb leuke lieve kinderen. En bijvoorbeeld probeer ik mijn klarinetkunsten' om te buigen naar handigheidjes voor Jazz en Klezmer muziek, bijvoorbeeld in de richting van een New Orleans Style van Evan Christopher. Je kunt vele uitvoeringen van hem vinden op het internet. 

Af en toe met anderen filosoferen geeft fantastische pauzes om even afstand te nemen. Ook het ontmoeten zelf geeft al veel plezier. En of je er wijzer van wordt, en of het enig doel of nut heeft, betwijfel ik sterk. Volgens Spinoza zou het gaan om 'ínzicht' om beter te kunnen optreden en handelen in het leven. Bij Gilles Deleuze zou het bij filosofie gaan om denken als scheppen of creëren. Leuk om het daar over te hebben.