Johan ter Heegde

 

Het is leuk om naast je werk filosofie te studeren. Je kunt het uitstellen totdat je met pensioen gaat, maar je kunt het ook eerder doen, hoe tegendraads dit ook lijkt, wanneer je nog volop aan het ondernemen bent. Ik begon in 2004 colleges filosofie te volgen en tentamens te doen. Leuk om dan in contact te komen met een 150 veertigers en vijftigers, die dit ook aardig vinden om te doen. Na een paar jaar kreeg ik het gevoel dat naast al dit "inademen van filosofie" het "uitademen" nog leuker zou zijn: proberen met anderen de gedachten en ideeën woorden te geven.  

En zo kwam het initiatief om met anderen filosofie-voor-het-leven onder woorden te brengen en nader te onderzoeken. Uiteraard niet in de vorm van hoorcolleges maar meer 'horizontaal' en om samen te zoeken naar aansprekende en inspirerende verwoordingen. Het werden dus workshops; en dan vooral rond de tafel. De uitwisseling of dialoog is een mooie manier ideeën en betekenissen te delen. We begonnen met workshops op de zaterdagen op een mooie plek in Delft. Er kwamen vervolgens ook maandelijkse filosofische café-bijeenkomsten in Rotterdam-Hillegersberg bij en nu ook in Den Haag. We houden af en toe ook filosofieweken in Frankrijk. Er zijn een paar filosofie werk/leesgroepen. 

Ik doe dit zonder enig commercieel belang; gewoon voor mijn plezier. Wat te zeggen over mijzelf? Ik ben vader van kinderen en kleinkinderen en met Karen werk en woon ik zowel in Nederland als in Frankrijk. Karen is in Frankrijk vooral actief met haar modewinkel in Monpazier. Ze maakt en verkoopt fantastische meisjesjurkjes van mooie Liberty stoffen, en verkoopt dameskleding en allerlei life style producten. Zie ook haar web site  en haar web shop (die niet actief is) of kom eens langs als je in de buurt bent. 

Wat heb ik zoal gedaan? Na mijn studie werkte ik twaalf jaar bij een bekende oliemaatschappij. Vervolgens nam ik twaalf jaar deel in een organisatieadviespraktijk. En daarna begon ik een onderneming en dat doe ik nog steeds met veel plezier. De zaterdagworkshops, de filosofisch café bijeenkomsten in Rotterdam en nu ook de filosofieweken in Frankrijk zijn fantastische "pauzes" om even afstand te nemen, achterover te zitten, en te filosoferen over het leven! En ja, of je er echt wijzer van wordt en of het enig doel of nut heeft, dat betwijfel ik sterk. Leuk om eens over te filosoferen ......