Cursus filosofie in Frankrijk

Af en toe organiseren we een filosofieweek in Frankrijk (2017, 2015). Locatie: middeleeuwse bastide Monpazier. Nabij Bergerac (vliegveld) in de Dordogne.  

De filosofieweek in Frankrijk: er zijn genoeg aanmelders om de week door te laten gaan. Ik geef een overzicht; eerst even de praktische details:

Titel/thema van de week:

Filosofie van het ware geluk (Alain Badiou)

Periode: de week van 3 t/m 8 september 2017
Prijs: €195 per deelnemer
Locatie: Monpazier (een middeleeuwse Bastide) in de Dordogne

Inbegrepen in de prijs van €195 per deelnemer
1) hapje/drankje aankomst zondagmiddag
2) de kosten van gezamenlijk diner op de zondagavond
3) maandag t/m vrijdag: koffie/thee/water tijdens de workshops in de ochtend
4) de vijf gezamenlijke warme (Frankrijk!) lunch maaltijden na de workshops
5) de kosten van de zaal en materialen voor de workshops.

Voor eigen rekening
De reis- en verblijfkosten. Verblijf naar keuze in duur of goedkoop hotel, gîte of camping in/bij Monpazier. De kosten van jouw ontbijt en avondmaaltijden. De kosten van andere dan filosofie-activiteiten in de middag of avond: activiteiten die jij zelf of die jij met andere deelnemers organiseert.

Aanmelden: eenvoudig per e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bereikbaarheid
op 30 km afstand van Bergerac (met vliegveld) goed bereikbaar met zeer goedkope vluchten van Transavia als je een beetje tijdig boekt. Ik kom je wel ophalen als ik weet met welke vlucht je arriveert.

Begeleiders: Ed Leenders, Johan ter Heegde

Literatuur
We gebruiken het boekje "Filosofie van het ware geluk" van de Franse filosoof Alain Badiou. Lees het boekje met slechts 99 bladzijden een paar keer door. Zie ook aan het einde van het boekje de 21 omschrijvingen van geluk, met verwijzing naar de betreffende pagina's waar Badiou meer concreet over geluk spreekt.

Voorbereiding en studie of verdieping vooraf?
Dat hoeft echt niet. Maar als je dat wil en als je daarvoor tijd beschikbaar hebt: lees en bestudeer de andere in het Nederlands vertaalde boeken uit het enorme oeuvre van Alain Badiou. Er is bijvoorbeeld ook een boekje met artikelen van verschillende auteurs onder redactie van Richard de Brabander over Badiou met als titel "Het uur der waarheid. Alain Badiou als revolutionair denker."

Toch even een beetje inhoudelijk ...
Wat zijn de taken van de filosofie? De Franse filosoof Alain Badiou geeft aan wat vandaag de dag het belang van de filosofie kan zijn. Een filosofie die geen filosofie van het geluk is, is geen knip voor zijn neus waard. Want waarom zouden we ons denken en leven anders belasten met tijd en aandacht en inzet voor filosofie? Waarom zou jij of ik het eigenaardige verlangen naar filosofie koesteren? Badiou laat zien dat er tegenwoordig reden te meer is om het verlangen naar filosofie aan te moedigen. Hij legt uit waarom en hoe de filosofie zicht geeft op de mogelijkheid van werkelijk geluk.

Badiou schrijft dat we ook 'antifilosofie' in ons leven nodig hebben. Bijvoorbeeld van de briljante schrijvers Pascal, Rousseau, Kierkegaard, Nietzsche, Wittgenstein en Lacan. Waarom dan? Indien we uitsluitend stilstaan bij de klassieke filosofen, bijvoorbeeld Plato en Spinoza, komt ons filosoferen gemakkelijk in 'academisme' terecht. Het academisme in de filosofie is de aartsvijand van de filosofie en dus ook de aartsvijand van het geluk. Het laat zich onmiskenbaar herkennen in de verveling.

De grote antifilosofen leren ons dat wat werkelijk waarde heeft, niet wordt bereikt langs de weg van de reguliere arbeid, noch door een zich voegen naar de heersende opinie. De filosofie die Badiou ontwerpt en beschrijft is veel meer een wegwijzer naar het existentieel ervaren effect van een breuk met de gewone gang der dingen ...

Merk je het al op: het gaat dus niet over wat men gewoonlijk en wereldwijd onder 'geluk' als een rustig leventje verstaat met vooral gemak, zekerheid en comfort, maar over een weg (filosofie) naar het ware leven dat zich doet kennen door een onvergelijkelijk geluksgevoel.

Aldus Badiou. Genoeg even voor dit moment.

Meld je aan. Gewoon per e-mail zeggen dat je meegaat. Vol is vol.

In de ochtenden houden we de workshops in restaurant/café “La Bastide” in het centrum van Monpazier. Aan het einde van de ochtend, na de workshops, lunchen we gezamenlijk bij dit restaurant/café. We spreken af of en wanneer we elkaar hier of elders weer ontmoeten. Ook de verschillende terrasjes in Monpazier bieden natuurlijk prima gelegenheid om elkaar te ontmoeten. En op twee minuten lopen van de markt vind je tal van mogelijkheden om ergens in het veld of een boomgaard te vertoeven.

Hierna geef ik je alvast het programma op hoofdlijnen. 

Zondag
18.30 - 19.30 Ontvangst in café “La Bastide” in Monpazier
19.30 - 20.00 Kennismaking, toelichting weekprogramma, afspraken maken.
20.00 - 21.30 Aansluitend buffet/maaltijd bij Cafe Bastide of elders in Monpazier.

Maandag t/m vrijdag
08.30 - 09.00 - Ontvangst, koffie
09.00 - 10.30 - Workshop
10.30 - 11.00 - Pauze
11.00 - 12.30 - Workshop

12.30 - 14.00 - Déjeuner (in de prijs van deelname begrepen)

14.30 - 19.30 - Vrij middagprogramma. Samen of zelf iets doen. Er zijn talloze mogelijkheden: schilderen, kanoën, zwemmen, wandelen, golfen, klimpark, paardrijden, het bezoeken van wijnproeverijen of gewoon toch nog maar wat filosoferen ergens in het landschap of op een terras in het dorp. We geven je nog gerichte aanwijzingen.

19.30 - 22.00 - Vrij avondprogramma. Wel enkele opties, bijvoorbeeld (1) samen ergens eten is mogelijk, (2) de workshops nabespreken met een glas wijn ...in het filosofiecafe, (3) in de middag of avond: meer gestructureerde socratische gesprekken over concepten uit de workshops van de ochtend onder leiding van Ed Leenders.

 

Verblijf in of nabij Monpazier

Een heel plezierig en comfortabel verblijf is natuurlijk Hotel Edward in Monazier (circa € 100 per nacht). Als je mij een lijstje vraagt van mogelijkheden, denk ik aan bijvoorbeeld:  

- L’ Ariade
- Les Hortensias
- Hotel de France op de marktplaats in Monpazier
- Chez Edèll
- Chez Janou.

Er zijn er natuurlijk nog meer. Je komt ze tegen bij de bekende www.booking.com en bijvoorbeeld www.hometogo.nl. Je vindt ze vanzelfsprekend ook als bed & breakfasts op het internet via Google met bijvoorbeeld B&B Monpazier en ook bij Airbnb.

Reizen en reiskosten
Op dit moment boek je met Transavia een vlucht van Amsterdam-Schiphol naar Bergerac voor een bedrag rond € 49 en voor eenzelfde bedrag ook weer terug. Als we weten wie, wanneer arriveert kan ik je wel ophalen. Wellicht komen veel mensen tegelijk aan en huren we even een busje met elkaar voor gezamenlijke rekening. Daar komt wel een oplossing.